Sprzęgło Profi Line

Kuchnia

Dzisiejsza zawodowa, profesjonalna kuchnia jest pełna maszyn i urządzeń, których poziom komplikacji wykracza poza wyobrażenie zwykłego człowieka. Takie elementy, jak sprzęgło Profi Line, wbrew pozorom nie są rzadkością.

Na szczęście, jeszcze nikt nie wpadł na pomysł montowania dwumasy w urządzeniach kuchennych. Sprzęgła w kuchni pojawiają się w najróżniejszych urządzeniach, takich jak noże mechaniczne, blendery, czyli wszędzie tam, gdzie jest potrzeba przenoszenia momentu obrotowego, pomiędzy silnikiem, a częścią roboczą.

Rodzaje sprzęgieł w kuchni

W zależności od przeznaczenia i oczekiwanych oporów, stawianych przez obrabiany surowiec i mocy silnika, do produkcji stosowane są zasadniczo trzy podstawowe materiały:

  • twarde tworzywo sztuczne,
  • elastyczne tworzywo sztuczne,
  • aluminium.

Twarde tworzywo, czyli tak zwany plastik, trafia do prostszych i mniej wymagających urządzeń. Do małych, ręcznych blenderów, czy mikserów kielichowych. Wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z większymi wymagania i obciążeniami, pojawia się aluminium, albo elastyczne sprzęgła. Są to rozwiązania, które mogą przenosić większe obciążenia (aluminiowe) lub robią to w delikatny sposób (elastyczne). Używane i spotykane są w lepszych, zawodowych, czy półzawodowych rozwiązaniach. Takie sprzęgło Profi Line to część, która pozwala na sprawną zamianę mocy z silnika, na pracę konkretnych urządzeń. W sprawny, bez zbędnych strat, przenosi moc na pracę, na przykład noża do cięcia kebabu, ostrzy miksera kielichowego lub ręcznego blendera.

Ułatwia pracę i pozwala na stosowanie mniejszych, bardziej przyjaznych dla użytkownika silników, a przez to, na budowanie mniejszych i bardziej poręcznych urządzeń. Sprzęgło Profi Line wpływa także na zwiększenie niezawodności takich urządzeń. Dzięki temu, że jest to element wymienny, część eksploatacyjna w przypadku zużycia, może być w prosty sposób wymieniona i zastąpiona nowym elementem. Wymiana takiego elementu, jest zwykle czynnością bardzo prostą i osoba z odpowiednią wiedzą, jest w stanie wykonać tą czynność bardzo szybko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *